Projekat nastavlja sa obukama za stručnjake u sektoru javnog zdravlja

Tvining projekat „Jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora za nadzor nad zaraznim bolestima u Srbiji“ nastavlja sa sprovođenjem programa obuka namenjenih prvenstveno epidemiolozima i mikrobiolozima iz regiona Balkana. Predavači dolaze iz Finskog instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu (THL), koji sprovodi ovaj Tvining projekat sa strane EU. Program obuke će se sastojati od najmanje 5 modula, koji će se sprovoditi u periodu od maja 2024. do marta 2025. godine. Sadržaj modula proizilazi iz procene potreba za obukom, koja je sprovedena u periodu oktobar-novembar 2023. godine. Prva dva modula namenjena epidemiolozima i mikrobiolozima uspešno su održana u maju ove godine, a u toku je planiranje trećeg.

Treći modul obuke pod nazivom „Sakupljanje podataka i upravljanje istraživanjem epidemije“ namenjen je epidemiolozima u sektoru javnog zdravlja. Program modula obuhvata teme i pitanja kao što su elementi i faze istraživanja epidemije, kako se i koje informacije sakupljaju tokom istraživanja epidemije, koji su to dostupni alati za sakupljanje podataka, statističke analize, upravljanje i vizualizaciju, itd. Za izvođenje vežbi biće korišćen softver Epi Info. Program će biti orijentisan na praktične veštine.

Obuka će biti održana od 30. oktobra do 1. novembra 2024. godine u prostorijama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Beogradu. Radni jezik će biti engleski.

Potrebno je da učesnici popune i dostave onlajn formular za prijavu  pre 24. oktobra 2024. godine. Od učesnika se očekuje da ponesu svoj laptop za izvođenje praktičnih zadataka i vežbi (najmanje 1 laptop na 2 učesnika). Preporuka je da se pre obuke instalira softver Epi Info koji se može preuzeti sa internet stranice CDC (Centres for Disease Prevention andControl) (Centri za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti).

Last updated: 21. Oktobar 2024. 13:15