Radna poseta pripadnika Uprave granične policije Ministarstvu unutrašnjih poslova Kraljevine Španije

Pripadnici Uprave granične policije (UGP) Ministarstva unutrašnjih poslova boravili su u radnoj poseti Ministarstvu unutrašnjih poslova Kraljevine Španije tokom koje su se upoznali sa radom španskih kolega posebno u oblasti suzbijanja iregularnih migracija, otkrivanja falsifikovanih dokumenata i postupkom udaljenja stranaca kojima je otkazan boravak.  

Tokom posete koja je  u okviru Projekta „EU podrška efikasnom upravljanju granicom“ realizovana od 27. do 31. maja 2024. godine, policijski službenici UGP su se u sedištu Nacionalne policije Kraljevine Španije upoznali sa radom Nacionalnog koordinacionog centra za granične prelaze, saradnju i koordinaciju sa ostalim službama koji rade na državnoj granici, Službom za suzbijanje krijumčarenja ljudi i iregularnih migracija, Službom za analizu rizika i suzbijanje falsifikovanja dokumenata, kao i sa pripremama za uspostavljanje novih EU informacionih sistema (ETIAS, Entry-Exit).

Prilikom obilaska aerodroma Adolfo Suarez-Barajas, u Madridu, delegaciji MUP-a Srbije predstavljena je organizacija i rad granične policije u profilisanju putnika, otkrivanju zloupotreba dokumenata, kao i način rada na drugoj liniji graničnih provera i postupak prinudnog udaljenja stranaca.

Pripadnici Uprave granične policije su se tokom ove posete upoznali sa radom  helikopterske jedinice koja je angažovana u svim poslovima policije Španije među kojima je i nadzor državne granice, a predstavljeni su im i dronovi koji se koriste u obavljanju policijskih poslova, kao i oprema i helikopteri koje ova jedinica koristi, uključujući i one opremljene najmodernijim termovizijskim uređajima. 

Last updated: 3. Jul 2024. 13:39