Veliko interesovanje za novine na Portalu javnih nabavki

Beograd, 18 – 19 juna 2024 –  Uz podršku projekta “EU podrška za upravljanje javnim finansijama u Srbiji“, Kancelarija za javne nabavke organizovala je dva vebinara:  „Nova zakonska i podzakonska rešenja u oblasti javnih nabavki i partnerstvo za inovacije“ i “Nove funkcionalnosti Portala javnih nabavki”. Vebinari su izazvali veliko interesovanje i pratilo ih je više od hiljadu učesnika i učesnica, iz različitih institucija centralne i lokalne vlasti širom Srbije. 

Nedoumice  u vezi sa tumačenjima novih odredbi Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu početkom 2024. godine, kao i u vezi sa novim funkcionalnostima Portala javnih nabavki, jedan su od povoda za organizovanje vebinara.



 Pored toga, na ovim onlajn radionicima predstavljene su i  novine u Zakonu o javnim nabavkama, kao i Partnerstvo za inovacije koje predstavlja novi vid nabavke inovativnih tehničkih rešenja.
Učesnike vebinara je, u ime Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pozdravio Darijuš Pjasta, specijalista u oblasti javnih nabavki. On je  istakao da projekat „EU podrška za upravljanje javnim finansijama“, koji sprovodi UNDP ima za cilj da pomogne Srbiji da se uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije, ispuni zahteve standarda EU i postigne napredak u reformskim oblastima koje se odnose na upravljanje finansijama, kao podsektorom reforme javne uprave. 

„ U delu javnih nabavki  podržavamo reformu kroz nadogradnju metodologija, alata i znanja radi unapređenja kapaciteta zaposlenih u nadležnim institucijama za sprovođenje javnih nabavki u Srbiji“, rekao je Piasta i dodao da, u ovom delu, UNDP sarađuje sa Kancelarijom za javne nabavke.
Posebna sesija bila je posvećena izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Kroz nju je detaljno opisano nekoliko ključnih novina, uključujući: Ključne izmene Zakona o javnim nabavkama, uvođenje zelenih javnih nabavki, izmene u postupcima zaštite prava u vezi sa obaveznim elektronskim komunikacijama, izmene odredbi koje se odnose na povrede od strane naručilaca u postupcima javnih nabavki, kao i novu bazu podataka i pravila za objavljivanje i ugovora na Portalu javnih nabavki.
Kada je reč o Partnerstvu za inovacije, u ovom segmentu dat je pregled osnovnih karakteristika postupka i predstavljeni su praktični primeri, pokazujući kako inovativna partnerstva mogu da unaprede rezultate javnih nabavki.


Učesnici su upoznati i sa novim funkcionalnostima Portala javnih nabavki kroz konkretan rad predavača na Portalu.

Veliki odziv i aktivno učešće polaznika koji su imali brojna konkretna pitanja sa kojima se susreću u radu ukazao je na potrebu organizovanja ovakvih radionica koje doprinose tehnološkom napretku rada javne uprave kako bi bolje i efikasnije odgovorili na potrebe građana i privrede.

Projekat „EU podrška za upravljanje javnim finansijama u Srbiji“ finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u partnerstvu sa Centrom za izvrsnost u finansijama (CEF) i Ministarstvom finansija Slovačke. 



Last updated: 4. Septembar 2024. 14:01